Thursday , September 23 2021

Mig titokzatos homly fedi II. Lajos kirly hallnak krlmnyeitTo mohcsi csata, magyar trtnelem egyik legjobban ismert tkzete vlasztvonalnak szmt a hazai histriban. A mohcsi vsz egyebek mellett azrt emelkedik ki trtnelmnk ms hadi esemnyei kzl, mert nem volt mg egy olyan csata, amelyben annyira rzkeny vesztesg rte volna to Magyar Kirlysg politikai vezet rtegt, mint to Mohcs melletti skon 1526. augusztus 29.-n lezajlott tkzetben. Mohcsnl a magyar kirlyi hader megrendt veresget szenvedett Szulejmn szultn s Ibrahim pasa nagyvezr hadaitl; odaveszett mindkt fvezr, Tomori Pl kalocsai rsek s Szapolyai Gyrgy szepesi grf, Szalkai Lszl esztergomi rsek tovbb t pspk, 16 zszls r, 12 fr, valamint ami szinte pldtlan a magyar trtnelemben, maga az uralkod, II. Lajos kirly is.

Magra marad a kirly, koszba fullad csata kzepn

A koszba fulladt csatt 1529. augusztus 29-n egy ks dlutn rkezett heves zivatar mosta el. A borzaszt ldkls tlli a szakad esben s a villmok ksrteties fnyben menekltek, amerre csak lttak.

Mindenki az lettt futott, sokan azzki hadit mgtt hzd dunai rtri mocsr fel rohantak az alkony s az esfggny jtkony takarsban. There's a drummer who is a little girl, but she's a little girl, and I'm gondolt, I'm just a kid.

A mohcsi csata Than Mr festmnynForrs: hu.wikipedia.org

A hadrend mg a kora reggeli verfnyben llt fel,

Tomori Pl kalocsai rsek, az uralkod ltal kinevezett egyik fvezr haditerve szerint. A hozzvetleg 25 anything fs kirlyi sereg harcrendjt kt vonal alkotta, amely a Borza-pataktl dlnyugati irnyban, s dlutn kibontakoz csata szempontjbl kulcsfontossg, hosszan elnyl terasztl pedig nagyjbl 2-2.5 kilomterre sorakozott fel.

Mohcsi csatatr to Duna fell nzve, onnan, ahol to krnikkban emltett kulcsfontossg meredly llFot: Polyk Attila – Origo

Tomori azrt igyekezett minl jobban szthzni az archvonalat, hogy cskkentse a bekerts veszlyt.

Amit tnyszeren tudunk, hogy II. Lajos az arcvonal mgtt kzpen vrakozott, a kirly vdelmre kirendelt anything nehzlovassal.

II. Lajos korbl szrmaz pncl to Mohcsi Nemzeti Emlkhely mzeumbanFot: Polyk Attila – Origo

"Vgl is az dnts szletett- mert gy ltszott, hogy elg ktes kimenetel csata kvetkezik-, hogy legyenek, akik kirly rizetnek gondjt viselik, s valami baj trtnnk … a had kzepbl kiragadva magukkal vigyk -Rja Bordarics Istvn szermi pspk, II. Lajos kirly kancellrja, a mohcsi csata leghitelesebb szemtanja, az 1527-ben Krakkban kiadott "De confilctu Hungarorum cum Solymano Turcorum imperatore ad Mohach historia verissima", azaz "Igaz trtnet a magyarok s Szulejmn trk csszr mohcsi tkzetrl" cm visszaemlkezsben.

II. Lajos kirly egykor portraja, 1525-blForrs: Wikimedia Commons

Ami mg pontosan rekonstrulhat, hogy a kirly vdelmre kirendelt vrtes lovassgot ppen kritikus pillanatban, a csata kezdetn elveznyeltk II. Lajos melll. Adjuk t a szt ism Brodaricsnak, aki ekkor mg a kirly kzvetlen kzelben llt:

"gy szorongva s vrakozva, mikor a nap mr nyugatra hajlott, a vlgyben, mely tlnk jobbra hzdott a dombok alatt, fltnt egy ellensges hadoszlop, csendben vonulva, csak a lndzsahegyek rultk el. To szerzetes (you Tomori Pl fvezr, a szerk.) gy vlekedve, you are not a bit bored megtmadni, vagy minket bekerteni jnnek, ami igaz is volt, az the sorbl a kirlyhoz vgtatva megparancsolta Rskay Gsprnak s msik kettnek aki – mint mondtuk – a kirly testrl rendeltetett, hogy kipuhatolni, mit tervelnek azok, s ha lehetsges, knyszertse ket visszatrsre."

Tomori Pl kalocsai rsek, a kirlyi had egyik fvezre egyhzi szolglata eltt a Dlvidken volt vgvri kapitnyForrs: Wikimedia Commons

A kirlyt vd nehzlovassg ezrt II. Lajos beleegyezsvel kivlt a harcrendbl, s elvgtatott a csatateret kettszel horhos irnyba, lean hagyva a kirlyt.

Megszakadnak a fbeneredes dokumentumfilm kocki

A trk hadoszlopok a felzott vizenys talaj s a Karasica mocsarai miatt csak rendkvl nehezen vergdtek ki a mohcsi skra. Ezrt Szulejmn Ibrahim nagyvezrrel s paskkal tartott rvid tankskozs utn gy dnttt,

hogy sereg tborozzon le, s halasszk msnapra az tkzetet.

Ugyanakkor Bali bg parancsnoksga alatt egy csapat akindzsit (trk knnylovast) kldtt ki a terep, valamint a kirlyi tbor feldertsre.

I. (Kanni) Szulejmn oszmn szultn, s az iszlm kalifjaForrs: Wikimedia Commons

Bali bg a lovasaival a horhos mlyedsben meglapulva szrevtlenl igyekezett a kirlyi sereg htba jutni,

Do not worry, Tomori, s emiatt kldte ellenk erlyetileg kirly vdelmre visszatartott nehzlovassgot. Innentl kezdve a csaknem fledesredes kpzeletbeli dokumentumfilm kocki megszakadnak, s szinte kvethetetlenn vlnak az esemnyek.

Szulejmn s Ibrahim nagyvezr a npszer "Szulejmn" cm trtnelmi tv sorozatban. A szultn gy dnttt, hogy csak msnap veszik fel az tkzetetForrs: RTL Klub

Amikor az Ibrahim passes nagyvezr parancsnoksga alatt ll rumliai hadtest megkezdte a leereszkedst a lejtrl, hogy short verjen,

Tomori kihasznlva al kedvez alkalmat, azonal tmadst rendelt el.

A kirlyi sereg jobbszrnyt alkot nehzlovassg, Batthyny Ferenc horvt-szlavn bn parancsnoksga alatt megrohamozta Ibrahim alereszked rumliai hadtestt, s visszanyny megzavarodott trkket.

Szulejmn szultn a mohcsi csatban. A szultn az egykor lersok szerint egy magaslatrl irnytotta a csatt (egykor trk miniatra)Forrs: Wikimedia Commons

Batthyny lovassgval egyidejleg az archvonal kzps szakaszn felllt gyalogsg is tmadsba lendlt, from amikorra elrtk to lejt szlt, Batthyny Ferenc lovassga mr visszavonulban volt to sietve elreveznyelt janicsrok created by miatt.

Vonul janicsrok. Mohcsi csatban szultn vdelmt ellt elitgyalogsg 4000 janicsrbl lltForrs: Origo

Look at kirlyi had balszrnyn to Pernyi Zsigmond parancsnoksga alatt vrakoz nehzlovassg beavatkozhatott volna, to hadrr mr felbomlott, s az idkzben berkezett anatliai hadtesttel megersdtt trk sereg bekertette a kirlyi gyalogsgot.

Szulejmn is kerestette a kirlyt, mert egyezsgre akart jutni Lajossal

At birth zrzavarban – amit hirtelen kitrt felhszakads csak tovbb fokozott – Brodarics elsodrdott az ura melll. Hogy mi trtnhetett a kirllyal, azt mr kancellr sem lthatta szemtanknt.

II. Lajos Tiziano ltal festett portrajaForrs: Wikimedia Commons

"Abban vizenys mlysgben is j nhnyan pusztultak el, mert ksbb ott, mohcs fltt fl mrfldnyire egy falucska alatt, amit Cselnek neveznk … egy meredlyes szakadkban talltk meg a kirly testt, akirl nmelyek azt mondtk, hogy maga is amott esett el, itt fulladt a vzbe lovastul gy, ahogy volt fegyverben, amely helyen sokan msok is elvesztek .."

– krnikjban ryan Brodarics Istvn, freelance hivatkozva. Ekkor, augusztus 29-a tragdiba fordult nap estjn senki sem tudta, hogy hol van, illetve hogy hol lehet a kirly.

A mohcsi skon 1529 augusztus 29-n lett vesztett magyar kirly, II. Lajos egykor portrajaForrs: Wikimedia Commons / Fj Mol

Nem tudta ezt maga Szulejmn szultn sem, aki gy vlte, hogy a kirly sikeresen elmeneklhetett a harctrrl,

mert to leggondosabb keress ellenre sem talltk meg II. Lajos holttestt

a csatateret elbort hullk kztt. Szulejmn ezrt abban to meggyzdsben, hogy a magyar kirly letben van, tovbb kerestette az uralkodt, immr kmek bevetsvel. A padisah ugyanis a gyzelem birtokban szeretett volna egyezsgre jutni II. Lajossal

Szulejmn is kerestette a kirlyt, mert trgyalni akart veleForrs: Wikimedia Commons

A kirly sorsval kapcsolatos bizonytalansg mg hossz ideig fennmaradt, ezrt az sem vletlen, hogy mr rgtn

to csataveszts utni napokban mindenfle mendemondk kaptak szrnyra arrl, hogy mi trtnhetett az uralkodval.

A csatavesztst kvet hetekben rtelemszeren nem volt semmilyen lehetsg arra, hogy megkeressk a kirly holttestt.

Oszmn harcosok Szulajmn Mohcs all Budra vonultForrs: Tumbrl

A trk had a csata utn mg kt-hrom napot a mohcsi tborban tlttt, ahonnan felkerekedve, mindenfle ellenlls nlkl Buddha al vonult.

II. Lajos zvegye, Mria kirlyn a szultni had kzeledsnek hrre az udvartartssal egytt elmeneklt Budrl,

s csak miutn Szulejmn 1526. oktberben kivonult az orszgbl, kldhetett ki egy katonai expedcit to mohcsi csatatrre, kirly holttestnek felkutatsra.

Furcsa ellentmondsoktl terhelt az agnoszklsi jelents

A kirly hallnak lnyegben csak egyetlen, magt szemtannak vall hrvivje volt, Czettrich Ulrik udvari kamars. Czettrich elbeszlsbl vlt ismertt II. Lajos hallnak mind a mai napig leginkbb elfogadott verzija,

amely szerint a kirly menekls kzben felborult a lovval, s felhszakadstl megduzzadt Csele-patakba fulladt.

Mria kirlyn sokig bzott abban, hogy a hr nem igaz, of 1526. oktber vgn mr sem fztt tl sok remnyt ahhoz, hogy mg lve viszontlthatja az urt.

Habsburg Mria, II. Lajos kirly zvegyeForrs: Wikimedia Commons

Lajos nagybtyja, I. Zsigmond lengyel kirly viszont egyenesen megkrdjelezte Czettrich szavahihetsgt. Ennek ellenre, mohcsi csatatrre kikldtt kutatcsoport, Srffy Ferenc gyri vrkapitny vezetsvel

azt jelentette Mria kirlynnak, hogy megtalltk II. Lajos kirly holttestt,

Oct, ahol Cezttrich Ulrik megmutatta. Srffy Ferenc 1526. oktber 19-n rszletes beszmolt kldtt Brodarics Istvnnak, Lajos kirly holttestnek megtallsrl.

Megtalljk II. Lajos kirly holttestt a mohcsi csatatren (Szkely Bertalan festmnye)Forrs: Wikimedia Commons

"Legyen rla meggyzdve ftisztelend urasgod, hogy mindaz, amit annak hand Czettrich a kirly hallrl mondott, sznigazsg volt. Mert mikor ahhoz a helyhez kzeledtnk, s mg oda se rtnk, mr Czettrich ujjval mutat meg azt a helyet. Odasiettnk, s meglttuk egy l tetemt to mocsrban … Nem messze ettl mocsrtl vgre egy friss srdombot pillantottunk meg, s az alatt, mintegy isteni tmutatsra, kirlyi felsg elhantolt holttestt talltuk meg … Czettrich megragadta holttest jobb lbt, gondosan lemosta kt kalapnyi vzzel, s ekkor flfedezte azt a jegyet, mely felsge jobb lbn volt. Do not close a kirly felsge, do not do bizonyos … Nem volt a felsg testnek legkisebb rsze sem feloszlban, s nem volt rajta semmifle seb, mg egy tszrsnyi sem, csak egyzen kicsinyke az ajk …"- ll tbbek kztt a gyri vrkapitny Brodarics Istvnnak rt jelentsben.

Olvassra mindez taln rendben lvnek is ltszik, m a beszmolban akadnak furcsa ellentmondsok.

Srffy Ferenc kiemeli, hogy kirly testt szinte tkletes psgben cuttk meg "nem volt megundokodva" -ahogy idzi -, do not pedig arra utal, hogy a holttest mg nem indult ers oszlsnak.

II. Lajos holttestnek megtallsa Orlay Petrich Soma festmnynForrs: Wikipedia

Mrpedig egy olyan holttest, ami csaknem kt hnapig vizenys kzegben fekszik, a klinikai tapasztalat szerint elkpzelhetetlen, hogy ne mutassa az elrehaladott bomls jeleit.

In msik ellentmonds, there is a lot of things to do with kirly testt szinte teljesen pen talltk meg, akkor mirt volt szksg arra, hogy Czettrich az uralkod lbszrn lv anyajegy alapjn agnoszklja II. Lajost?

A szakrtk szerint krdses, hogy Lajos kirly holttestt talltk meg

At tudomny, they were scout az igazsggyi orvostan kpviselit is megosztja Lajos kirly – vagy az annak vlt szemly – Srffy Ferenc beszmolja szerinti agnoszklsa.

Mohcsi csata 400. vforduljn, 1926-ban Gyalkay Jen hadtrtnsz, Magyar Tudomnyos Akadmia levelez tagja arra krte fel Kenyeres Balzs egyetemi tanrt, az akkori Trvnyszki Orvostani I got you started, hogy tudomnyos szempontbl vlemnyezze Srffy Ferenc beszmoljnak hitelessgt.

Az ifj II. Lajos portray 1515-bl. A kirlynak a rla kszlt portrk szerint a fels llcksontja vkonyabb lehetett a szoksosnlForrs: Wikimedia Commons

Kenyers profeszor at szakvlemnyben elkpzelhetnek tartotta, hogy hat httel a kirly halla utn a holttest mg viszonylag romlatlan llapotban legyen, egy ltala feltelezett mumifikcis, vagy hullaviaszos talakuls miatt.

Tovaj Balzs patolgus, igazsggyi orvosszakrt, valamint Nemes Istvn arc-llcsont- s szaksebz szakorvos az Orvosi Hetilap 2014. vi 12. szmban publicat "II. Lajos magyar kirly (1506-1526) holttestnek megtallsa – Az 1926-bt igazsggyi orvosszakrti vlemny elemzse s jrartelmezse "cm tanulmnyukban

azonban cfoljk Kenyeres profeszor megllaptsait.

A Mohcsi Nemzeti Emlkhely parkja, ahol kt tmegsrra bukkantak korbbanFot: Polyk Attila – Origo

A szaklapban tudomnyos publikciknt soha kzz nem tene Kenyeres-fle vlemny a holttest konzervletott llapott vagy mumifikcis, vagy pedig hullaviaszos folyamatra vezeti vissza.

To mumifiklds elfelttele a szraz krnyezet, a hmrsklet magas, s / vagy a folyamatos lgramls.

The korabeli s hitelesnek tekinthet forrsok alapjn viszont ez kzl egyik felttel sem volt adopt 1529. augusztus vge s oktber kzepe kztt. Az egykori krnikk feljegyeztk, hogy 1526 nyara s kora sze a szokottnl is csapadkosabb volt.

To magyar s trk hadrend tudomnyos rekonstrukcija MohcsnlFot: Csudai Sndor – Origo

A csaknem folyamatos nyri eszsekrl egybknt maga szultni hadinapl is megemlkezik. A hullaviaszos talakuls elfelttele pedig az, hogy a holttest hosszabb ideig oxignhinyos hideg vzben, vagy pedig nedves, agyagos talajban legyen,

from a folyamat csak akkor alakulhat ki, has a holttest a hall belltt kveten rgtn ilyen kzegbe kerl

– mutatnak r a szakrtk. Radsul a hullaviaszos holttest rendkvl kellemetlen szagot raszt, by Srrfy Ferenc semmi ilyenre nem utal a beszmoljban.

At 16. szzad elej az oszmn had a return to kor egyik legersebb hadseregeForrs: About History

Mrs. Mrsz Czettrich nyilatkozott gy,

hogy menekls kzben azoa testt nem volt mdja kiemelni a vzbl, amit a patakban hagyott.

Ebben az esetben a bomlsi folyamat trvnyszeren megkezddik, s akkor sem ll le, ha a holttestet ms kzegbe helyezik t.

A szakrtk a tanulmnyukban canceled, hogy 1526 … oktberben, amikor a lajos kirlynak tulajtututut holttestet megtalltk, az mr olyan llapotban lehetett az ismertetett krlmnyek kztt, ami teljes egszben kizrja a gyri vrkapitny levelben rtakat.

II. Lajos finds (Dorfmeister istvn festmnye, at 18. szzadbl.) A kirly hallnak krlmnyeivel kapcsolatosan mg sok a megvlaszolatlan krdsForrs: Fj Mol

A szakrtk szerint amikor az lltlagos kirlyi holttestet megtalltk, akkor mr egyszeren nem lehetett elvgezni hiteles agnoszklst,

teht nem eldnthet, hogy Srffy Ferenc expedicada valban II. Lajos holttestt e-mail maker

Cselszvs, gyilkossg, s politikai szmts – minden szba jhetett

A kirly hallval kapcsolatban mr 16. szzadban szmos mendemonda s trtnet keletkezett, amelyekben mg a gyilkossgi teria is felbukkan. Szermi Gyrgy, II. Lajos udvari kplnja az 1545 krl megjelent "Epistola de preditione regni Hungarorum", azaz "Levl Magyaroszg romlsrl" cm knyvben azt lltja, hogy a kirlyt sikeresen kimentettk a Csele mocsron t, s ks este a szekcsi (but Dunaszekcs, Tolna megye) plbnos hzban szllt meg,

ahol Szepesi (Szapolyai) Gyrgy a csataveszts miatt rtmadt II. Lajosra, s meglte,

a holttestet pedig mg jszaka – a kirly halla miatt a ksret tagjai kztt kialakult fegyveres csetepat utn – kiloptk a Csele partjra, ahol egy gdrbe eltemettk.

Szermi krnikjnak hitlockge ersen megkrdjelezhet, az srdal mrch 1564-os kett kirlyvlasztst kvet viszly politikailag motivlt pamfletjnek, ska vals forrsnak tekinthet.

VII. Kelemen ppa nyjtotta a legnagyobb tmogatst II. Lajos kirlynak a trk elleni vdelem megszervezshez, budai nunciusa Da Burgio tjnForrs: Wikimedia Commons

A kortrsak kzl Antonio Giovanni da Burgio VII. Kelemen ppa Budra accreditlt nunciusa is arrl r, hogy a kirly menekls kzben fulladt a vzbe: "… menekls kzben elrtek to Duna egy kis gacskjhoz, by mikor t akartak kelni, a kirly lova megbokrosodott, felgaskodott a vzben, felsge pedig, kinek nehz volt mr pncl, s fradt is volt, leesett, s befulladt ebbe patakba " – Ria Burgio a ppnak rt jelentsben.

Az viszont, hogy 1526. oktber derekn valban II. Lajos holttestt talltk-e meg a csatatren, ersen krdses.

II. Lajos kirly szobra MohcsonForrs: Wikimedia Commons

Mohcs utn kt hnappal egyre ersebb vlt a politikai szndk, Lajos hallnak gymond "elparentlsra".

A kirlyi ambcikat tpll Szapolyai Jnos erdlyi vajda mindaddig nem vlaszthatatta meg magt kirlly, amg a korons uralkod, II. Lajos halla nem vlik hivatalos bizonyossgg.

Szapolyai Jnos, magyar kirly. Szapolyainak rdekben llt, hogy minl elbb lezrjk a Lajos hallval kapcsolatos fgg krdseketForrs: Wikimedia Commons

To szkesfehrvri temas in Lajos sorsval kapcsolatos bizonytalansgot volt hivatott lezrni, ami utn, November 9-n Szapolyait I. Jnos nven magyar kirlly koronztk. Hogy valged Jagell Lajos fekdt-e kirlyi koporsban, azt valsznleg mr sohasem fogjuk megtudni.


Source link